Konkurrenceforslag til integreret institution

Sennels børnehus – Kammuslingen

Arkitektfirmaet Hovaldt har i samarbejde med Raaby´s Tegnestue I/S, MOE A/S og VEGA Landskab ApS udarbejdet et konkurrenceforslag til en ny integreret institution i Sennels, Thisted.

Den nye integrerede institution i Sennels er en bygning, der favner naturen både i sin egen udformning og med dens materialer. Idéen bag bygningens udformning har været ønsket om at skabe rammer der i høj grad motiverer til natur og udeliv. Der er således lagt vægt på at skabe mange og varierede overdækkede områder omkring hele bygningen, der kan være med til at forlænge perioderne for ophold udenfor. Samtidig er de overdækkede arealer med til at definere den gradvise overgang fra de nære, trygge arealer i ”gårdrummet” tættest på bygningen, til de lidt mere udfordrende arealer, der indbyder til mere og mere fysisk udfoldelse jo længere væk man bevæger sig fra bygningen.

Bæredygtighed er tænkt ind i det nye børnehus ved at have et stort fokus på materialevalget. De valgte materialer er robuste og modstandsdygtige overfor dagligdagens slid. Træbeklædningen er beskyttet af stort udhæng på taget, og der er valgt vandret beklædning, så de mest udsatte brædder nederst på facaden nemt kan udskiftes enkeltvis, uden at skulle skifte et helt facadeparti. Vægge i fællesrum og garderober er i beton, som modstår det store slid fra sko, vådt/beskidt tøj og en generel høj belastning med trafik ud- og ind af legepladsen fra både børn og voksne.

Generelt er hele huset bearbejdet med henblik på at skabe et lyst og venligt miljø med åbenhed, overskuelighed og differentierede aktivitetsområder, der understreger og forstærker husets identitet og udfordrer til fællesskab og leg i alle aldre. Samtidig er der fokus på de små nærområder og nicher, der bidrager til ro og fordybelse for det enkelte barn.